matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ostrosłupy
Martuuuuuuuu:
Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny kąt nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy jest równy 30
o
krawędź podstawy jest równa 5. Oblicz pole całkowite i objętość ostrosłupa.
27 sty 21:05
Godzio:
a = 5 ⇒ d = 5
√
2
H
5
√
6
tg30
o
=
⇒ H =
1
d
2
6
1
d
2
5
√
6
cos30
o
=
⇒ b =
b
4
1
25 * 6
25
50
5
√
2
h
2
+ (
a)
2
= b
2
⇒ h
2
=
−
⇒ h
2
=
⇒ h =
2
16
4
16
4
1
V =
* a
2
* H
3
ah
P
c
= a
2
+ 4 *
2
27 sty 21:14