Wielomiany proszę o pomoc
wrobelek27: O wielomianie stopnia trzeciego wiadomo, że ma dwa pierwiastki x1= 1 x2= −3 przy czym
pierwiastek x2 jest dwukrotny. Wielomian ten dla argumentu (−2) osiąga wartość 6.
a)Wyznacz współczynniki tego wielomianu
b)Rozwiąż nierówność W(x)>= 0
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu
Eta:

w(x) = ax
3+bx
2+cx+d
W(x)= a( x−1)(x+3)
2 i W(−2)= 6
a(−2−1)(−2+3)
2=6 => −3a*1=6 => a= −2
W(x)= −2(x−1)(x+3)
2 =..................... = −2x
3 −10x
2 −6x +18
to: a= −2, b= −10 , c= −6 , d= 18
b) W(x) ≥0
−2(x−1)(x+3)
2 ≥0 /: (−2)
(x−1)(x+3)
2 ≤0
teraz z rys, podaj rozwiązanie .........