Matematyka
Antek: Funkcja f każdej liczbie rzeczywistej x przyporządkowuje najmniejszą liczbę nieujemną a taką,
że x + a jest liczbą całkowitą podzielną przez 4.
Da się jakiś wzór pod to ułożyć ?
27 sty 20:14
ania: niestety nie
29 wrz 10:38
Basia:
oczywiście, że się da

[...] oznacza entier czyli część całkowitą liczby
x∊ (4(k−1); 4k) gdzie k∊C ⇒ a=4k−x
x = 4k ⇒ a=0
przy czym k=[
x4]+1
czyli f(x) = 4*([
x4]+1) − x dla x ≠4k
f(x) = 0 dla x=4k
np.
f(3) = 4*([
34]+1) − 3 = 4*(0+1)−3 = 1
29 wrz 11:33
Ania: aha
29 wrz 11:34
gosc: Moglby to ktos rozpisac dla f(−10,5) bo nie bardzo pojmuje ?
10 sie 19:08
Mila:
f(−10,5)=2,5 bo −10,5+2,5=−8 oraz 4|(−8)
f(2)=2 bo 2+2=4
f(3)=1 bo 3+1=4
f(10,5)=1,5 bo 10,5+1,5=12
f(8)=0 bo 8+0=8 oraz 8 dzieli sie przez 4
10 sie 21:46