Zadanie z pochodnych. Proszę o pomoc
serwus: Proszę o pomoc w takim zadanku.
Wyznacz wartość pochodnej funkcji f(x)=x2ctgx w punkcie x=π/4
27 sty 19:41
Trivial:
| df | | x2 | |
| (x) = 2xctgx − |
| |
| dx | | sin2x | |
| df | | π | | π | | π2 | |
| ( |
| ) = |
| − |
| |
| dx | | 4 | | 2 | | 8 | |
27 sty 20:05
serwus: Dzięki za odpowiedź, ale nie mogę dojść skąd się wzięło to x2 w pierwszym przypadku w
mianowniku.
W tym drugim przypadku π/4 jest podstawione do wyniku z pierwszego?
Z góry dziękuję za odp.
27 sty 20:42
Aneta: ze wzoru na mnozenie
f*g=f'g+g'f
27 sty 20:45
serwus: a te π2/8 jak wyszło? mi tam wychodzi π2/16. Pewnie gdzieś błąd robię...
27 sty 21:04