zadanie
agata: Jaka liczba dodatnia w sumie ze swoja odwrotnością daje wartość najmniejsza ?
27 sty 19:18
27 sty 19:28
agata: a skąd wiedziałeś, że zrobić z tego pochodną?
x
2 + 1 = 0
x=1
a takie cos tez bedzie dobrze?
27 sty 19:32
Trivial: Skoro pytają o minimum, to pochodna nadaje się do tego celu wyśmienicie.
27 sty 19:32
Trivial: Zauważ, że f(x) nigdy nie osiąga zera.
27 sty 19:34
Trivial:
Można zrobić to inaczej:
x
2 − x
minx + 1 = 0
Δ = x
min
2 − 4 = 0 ⇒ x
min = 2
27 sty 19:36
Trivial:
Poprawka:
x
2 − x
minx + 1 = 0
Δ = x
min2 − 4 = 0 ⇒ x
min = 2
27 sty 19:37
agata: A to z tej strony trzeba patrzeć... Nie mogli tak od razu

Prosiłabym jeszcze o wynik pochodnej takiej funkcji:
27 sty 19:39