Wielomiany jednej zmiennej
Uczeń II klasy LO: Dla jakich wartości parametru "m" równanie
x4 + (1 − 2m) x2 + 2m2 + 14 = 0
nie ma rozwiązań?
W takim razie wychodzi, że Δ < 0, żeby nie było miejsc zerowych.
Ale w tym przykładzie, jeżeli założę sobie, że t=x2, to wychodzi następująco:
t2 + t − 2mt + 2m2 + 14 = 0
Δ = (1−2m)2 − 4 (2m2 + 14)=
=1 − 4m + 4m2 − 8m2 − 1=
= −4m2 − 4m
Coś robię źle? Prosiłbym o pomoc. Serdecznie dziękuję za odpowiedzi.
P.S. Wynik nie zgadza się z odpowiedziami.
27 sty 18:59
ICSP: Równania podwójnie kwadratowe mają to do siebie ze w liczbach rzeczywistych aby nie było
rozwiązania delta moze być większa od zera ale pierwiastki ujemne.
27 sty 19:02
bart: napewno
1−2m≥0 i 2m2≥0
ale to raczej nie beda wszystkie rozw
27 sty 19:36
Godzio:
1o
Δ < 0
2o
Δ ≥ 0
t1 * t2 > 0
t1 + t2 < 0
27 sty 19:53