bati:
w trójkącie ostrokątnym ABC wysokości AD i CE przecięły się w pkt. O. Wiedząc, że |AO| = 5cm, |OD| = 6cm, |CO| = 10cm i |OE| = 3cm, oblicz długości boków AB i BC.
17 mar 12:21
Sitta:
Zrób duży, wyraźny rysunek.
PΔ = 1/2 AB*CE
PΔ = 1/2 BC*AD
porównujemy pola i otrzymujemy:
1/2 AB*CE = 1/2 BC*AD /2
AB*13 = BC*11 (*)
Z Δ prostokątnego DOC oblicz CD (8 cm). Stąd BD = BC -8.
Z Δ prostokątnego ABD: AB2 = 112 + (BC-8)2 (**)
Rozwiąż układ równań z dwiema niewiadomymi -AB i BC (*) i (**)
17 mar 21:12
Sitta:
Otrzymasz dwa rozwiązania:
AB=13 3/4
BC=16 1/4
oraz
AB = 33 11/12
BC = 40 1/12
17 mar 21:23