dc
krzysiek2005:
na dole

siema, jak mozna wykazac, ze ciag: an=(1+1/n)n jest ciagiem zbieznym, czyli jest ograniczony i
monotoniczny?
27 sty 18:53
Trivial:
Ten ciąg nie jest ograniczony.
27 sty 19:07
Trivial: | | 1 | |
Chociaż pewnie chodziło o (1 + |
| ) n  |
| | n | |
27 sty 19:08
krzysiek2005: noo, tak mialo byc

sory za pomylke
27 sty 19:16
krzysiek2005: wiec jak ma wyjsc?
27 sty 19:30
Trivial: To co napisałeś, to liczba e, ale jak na razie nie wiem jak to udowodnić.
27 sty 19:32
krzysiek2005: a wiesz moze, jak zrobic te zadania:
jak mam wykazac, ze ciag an=1/(n+1)+1/(n+2)+...1/(n+n) jest zbiezny?
jak udowodnić taką nierówność dla n∊N i x>=−1 (1+x)n>=1+n*x
27 sty 19:39
Trivial:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
an = |
| + |
| + ... + |
| |
| | n+1 | | n+2 | | n+n | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
an+1 = |
| + |
| + ... + |
| |
| | n+2 | | n+3 | | 2n+2 | |
Pokażemy, że ∀n∊ℕ a
n+1 > a
n
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| +...+ |
| + |
| + |
| > |
| + |
| +...+ |
| |
| n+2 | | n+3 | | 2n | | 2n+1 | | 2n+2 | | n+1 | | n+2 | | 2n | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| > |
| /*(2n+1)(2n+2)(n+1) |
| 2n+1 | | 2n+2 | | n+1 | |
(2n+2)(n+1) + (2n+1)(n+1) > (2n+1)(2n+2)
2n
2 + 2n + 2n + 2 + 2n
2 + 2n + n + 1 > 4n
2 + 4n +2n + 2
n + 1 < 0 ⇒ (a
n) − ciąg rosnący.
Dalej nie mam pomysłu.
27 sty 21:00
Trivial: Na końcu oczywiście znak >
27 sty 21:09
AC: Należy wykazać jeszcze że ciąg jest ograniczony z góry bo już wiemy że jest rosnący
| | 1 | | n +1 | |
an < n * |
| < |
| = 1 |
| | n + 1 | | n + 1 | |
Czyli dla każdego n a
n < 1 czyli ciąg jest zbieżny
27 sty 21:18
Trivial: Właśnie zapomniałem jak się takie coś dowodziło. Teraz sobie przypomniałem.
27 sty 21:19
AC:
To drugie z nierównością udowodnisz łatwo metodą indukcji matematycznej.
27 sty 21:28
Trivial: To drugie już jest rozwiązane.

(w innym poście)
27 sty 21:31
Trivial: tzn. w innym temacie *
27 sty 21:31
AC:
OK! Nie wiedziałem
27 sty 21:32
krzysiek2005: nie rozumiem, jak obliczac to, ze jest ograniczony z gory
28 sty 16:13
krzysiek2005: pomoze ktos?
28 sty 16:49
krzysiek2005: 
?
28 sty 17:08