wielokątny
agnieszka: Suma miar kątów wewnętrznych wielokątna wypukłego jest równa 1800st. Wynika stad, że liczba
boków tego wielokąta jest równa
a. 5
b. 7
c. 10
d. 12
27 sty 18:10
ICSP: 1800 = (n−2) * 180 ⇔ n−2 = 10 ⇔ n = 12. Raczej tak . Dawno takich zadań nie robiłem więc wzorki
mogły mi się pomylić,.
27 sty 18:17
agnieszka: Okej

. A możesz mi to wytłumaczyć jakoś na chłopski rozum?
27 sty 18:23
ICSP: Tu nie ma co tłumaczyć
(n−2) * 180 jest wzorem na sumę kątów wewnętrznych w dowolnym wielokącie wypukłym.. W tym
wzorze n jest to liczba boków. Dla udowodnienia weźmy trójkąt. Wiadomo że suma miar kątów
wewnętrznych w prawie każdym trójkącie jest równa 180 ( szczególne przypadki odpuszczamy bo
nie są omawiane w liceum). Trójkąt ma trzy boki więc według wzoru:
(n−2) * 180 = (3−2) * 180 = 1 * 180 = 180 stopni.
27 sty 18:29