Funcja wymierna.
Madźgda: Heyka.Mam takie zadanie z funkcji wymiernej.
3x−5/x2+2x+1
Bardzo proszę o pomoc.
27 sty 17:45
Madźgda: Wiem,że trzeba zacząć od tego że x
2+2x+1 przyrównujemy do zera Więc mamy
x
2(kwadrat)+2x+1=0 i co dalej
27 sty 17:49
ja: nie mamy polecenia
27 sty 17:51
Madźgda: trzeba wyznaczyc dziedzine funkcji wymiernej
27 sty 17:53
ja: a co jest w mianowniku ?
27 sty 17:53
Madźgda: x2(kwadrat)+2x+1=0
27 sty 17:54
ja: Domyslam się że tak to powinno wyglądać tzn sam mianownik
x2+2x+1=0
(x+1)2=0
x=−1
D: x∊R\{−1}
27 sty 17:54
Madźgda: tzn w mianowniku jest bez zera ale na lekcji robilismy tak ze mianownik przyrównuwalismy do
zera i obliczalismy
27 sty 17:55
ja: te x=−1 mozna bylo tez wyliczyc ze wzorów na Δ i potem x1 które wyjdzie −1 właśnie.
27 sty 17:55
Madźgda: Dziękuje bardzo
27 sty 17:55
ja: ja też przyrównałem
27 sty 17:55
Madźgda: aha dzięki
27 sty 17:56
Madźgda: a masz może czas na jeszcze jedno zadanie?
27 sty 17:57
Madźgda: Tak samo chodzi o dziedzine funkcji F(x)=3/x2(x2−4)
27 sty 17:58