proste, kdwadrt.
agu: Proszę o podpowiedź, o naprowadzenie. Dane są dwa przeciwległe wierzchołki kwadrtau A=(1, −3),
C=(−5, −1). Wyznacz obwód kwadratu.
Mam tutaj skorzystać ze wzoru |AB|=√(xb −xa)2 + (yb − ya)2?
Wtedy |AB| = √(x−1)2 + (y+3)2 i co dalej?
Mam liczyć w ten sposób każdą prostą? |AB|, |BC|, |CD|, |DA|? I pomnożyć przez 4 potem? : x
27 sty 17:04
jo: Masz podane przeciwległe wierzchołki więc bez problemu obliczysz ze wzoru na długość odcinka
długość |AC| czyli przekątną kwadratu a dalej to już chyba wiesz jak znaleźć długość boku tego
kwadratu a następnie obwód...
27 sty 17:24
Jack:
policz AC. Będziesz miała przekątną. Jak wiadomo przekątna d wyraża się taką zależnością
względem boku a: d=a√2.
27 sty 17:25
Eta:

|AC|= d= a
√2
|AC|=
√(xC−xA)2+(yC−yA)2= ............... =
√40 = 2
√10
a= .......
Ob= 4*a=......
dokończ obliczenia
27 sty 17:27
agu: Dzięki.

Już wcześniej wykombinowałam z tą przekątną i zrobiłam i wyszło. Dzięki za rady

.
27 sty 17:33