Oblicz pochodną
Jamz: Potrzebuję sprawdzenia.
Oblicz pochodną:
3ctgx+ctg3x
Dla z=ctgx mamy z'=(ctgx)'=−1sin2x
y'=(3ctgx+ctg3x)'=
3(ctgx)'+(ctg3x)'=
3(z)'+(z3)'=
3z*z'+3z2*z'=
3ctgx*(−1sin2x)+3(ctgx)2*(−1sin2x)=
−3ctgxsin2x−3ctg2xsin2x
27 sty 16:57
maciej: Jezeli juz musisz sie w te z bawic:
zle od tego wiersza 3z*z'+3z2*z'=
powuinno byc: 3z'+3z2*z'=
po podstawieniu masz poprawny wynik
27 sty 17:05
Jamz: Dzięki
27 sty 17:07
dero2005:
y = 3ctgx + ctg
3x
y' = (3ctgx)' + (ctg
3x)'
y' = 3*(ctgx)' + (z
3)'
| | 1 | |
y' = − |
| + 3z2*z' itd |
| | sin2x | |
27 sty 17:09
Ola: Witam!
ja niestety jestem dość ciemna w tym temacie, mam więc może dziwne pytanie − skąd się wzięło to
"z" i po co? będę wdzięczna za odpowiedź
14 mar 17:27