Basen
aaa: Basen napełniony jest pierwszą rurą w ciągu 5h, a opróżniony drugą w ciągu 4h. Po ilu godzinach
basen zostanie opróżniony przy obu przepływach otwartych?
27 sty 16:57
ja: 20
27 sty 17:07
aaa: a dokładniej...?
27 sty 17:09
maciej: rozwiazanie tego zadani wymaga skomplikowanych obliczen numerycznych z dziedziny
hydrodynamiki
27 sty 17:09
ja: Napełnia się cały 2 w 5h zatem:
na 1h napełnia 1/5 basenu
Opróznia sie caly (brzydko brzmi

) w 4h zatem :
na 1h opróznia się 1/4 basenu
| | 1 | |
Zatem przy obu otwartych rurach mamy opróznianie na godzinę (1/4−1/5)= |
| basenu  |
| | 20 | |
Co po 20h da cały basen.
27 sty 17:13
dero2005:
x − objętość basenu
x4 − wydajność opróżniania
x5 − wydajność napełniania
27 sty 17:15
aaa: bardzo dziękuję
27 sty 17:17
ja: Skoro tak mozna tez tak:
w
1− wydajnosc napelniania na h
w
2− wydajnosc oprozniania na h
W− praca do zrobienia
x−czas pracy obu rur
x(w
2−w
1)=W
x(1/4−1/5)=1
x=20
27 sty 17:20