f
karoljan: Rozwiąż graficznie układ równań.
y=|3x|
|y|=4−|x|
Mogłby mi ktoś to narysować ? Na moim rysunku jest bardzo duzo rożwiązań, podczas gdy w
odpowiedziach jedynie 2...
27 sty 16:44
ja: są dwie

x=1 y=3 lub x=−1 y=3
27 sty 16:47
ja:

szkic
27 sty 16:49
karoljan: Jak wyszedł ten romb ?
27 sty 16:50
ja: To kwadrat
27 sty 16:51
ja: |y|=4−|x|
Rozpatrz w każdej ćwiartce powyższy wzór będziesz mógł usunąć wartość bezwzględną dzięki temu
a) x≥0 i y≥0
b) x≥0 i y<0
c) x<0 i y≥0
d) x<0 i y<0
27 sty 16:53
karoljan: No tak, ale dlaczego te proste kończą się? I powstaje kwadrat...
27 sty 17:04
karoljan: ponawiam
27 sty 17:09
ja: bo masz ograniczenia na te proste np w a) x≥0 i y≥0 czyli zostawiasz prostą w pierwszej
ćwiartce tylko itd
27 sty 17:14
Eta:
y= |3x|
|y|= 4 − |x|
odp:
x=1 i y=3 lub
x= −1 i y=3
27 sty 17:14
ja: eta jak wstawilas kratki na rysunku ? nie mów ze rysowałaś mozolnie ?
27 sty 17:24
Eta:
Tak.......... rysowałam
27 sty 17:29
karoljan: Każde rozwiązanie graficzne musze sprawdzić. Mogę jedynie podstawić wyniki z rysunku do
równania? Czy musze rozwiązywać je całe ?
27 sty 17:29
Eta:
Graficznie, to rozwiązanie odczytujemy z rysunku
27 sty 17:30
karoljan: ale profesor powiedziała, ze zawsze musimy to udowodnić...
27 sty 17:41
Eta:
Podstaw i sprawdź :
dla x= 1 i y= 3 to: 1/ 3= |3*1|=3 ... ok
2/ |3|= 4 − | 1 | => 3= 3 ... ok
dla x= −1 i y= 3 sprawdź podobnie
27 sty 17:48