pochodne
iza: | | x−1 | |
wiek ktos jak rozwiazac taka pochodna y= |
| |
| | x√x | |
27 sty 16:22
banan:
| | (x−1)`(x√x) − (x−1)(x√x)` | |
y`= |
| |
| | (x√x)2 | |
27 sty 16:43
iza: to wiem, jaka bedzie pochodna z x√x?
27 sty 16:49
ja: x√x=x1,5 teraz latwiej ?
27 sty 16:49
ja: (x1,5)'=1,5x0,5=1,5√x
27 sty 16:50
banan: JA piszesz żle.
bo (x√x)` = (x)`(√x) + (x)(√x)` = 1 * (√x) + (x)*( {1}{2} x−0,5)
27 sty 17:00
banan: | | 1 | |
bo (x√x)` = (x)`(√x) + (x)(√x)` = 1 * (√x) + (x)*( |
| x−0,5) |
| | 2 | |
27 sty 17:04
iza: | | x12(−12x−32) | |
a cz wynik to bedzie taki? |
| |
| | x√x | |
27 sty 17:05
iza: tylko ze (x√x)2
27 sty 17:08