równania pomocy ...
hela: nie mogę sobie poradzić z równaniami
1) 1/2xkwadrat - 2 = 0
2) 3xkwadrat + 1 = 0
3) 4xkwadrat - 5 = 0
1 lut 11:45
longer: 1.
1/2 x2-2=0
〖1/2 x〗2=2/1/2
x2=4
X=2
2. 3x2+1=0
3x2=-1/3
x2=-1/3 /√
X=√(-1/3)
3. 4x2-5=0
4x2=5/4
x2=5/4/√
X=√5/2
1 lut 12:02
CURIOUS: to w 1 i 2 można pójść wzorami a2-b2 = (a-b)(a+b)
albo policzyć z delty przy czym w każdym przypadku współczynnik b=0
przykład 2 nie ma rozwiązania, ponieważ jego delta jest ujemna Δ=0-12=-12
1) 1/2 x2 - 2 =0 teraz pierwiastkujesz to wyrażenie
(√2/2x - √2 ) ( √2/2x + √2 )= 0 tu usunąć niewymierność i wyciągnąć
√2/2
(x-2) (x+2) = 0
x=2 v x=-2
lub z delty
Δ=0+4 = 4
√Δ = 2
x1 = 2/1 = 2
x2 = -2/1 =-2
przykład 3 analogicznie
1 lut 12:11
CURIOUS: ale longer... nie ma pierwiastka z liczby ujemnej
1 lut 12:12