nierownosc
astral: rozwiaz nierownosc 2x7 +3x5 −2x3 ≥ 0
próbowałem to robić róznie, hornerem, wyłączając x3 i nie chce wyjsc ; /
27 sty 16:05
nikka: x3(2x4 + 3x2 − 2) ≥ 0
żeby znaleźć pierwiastki tego co w nawiasie trzeba zrobić podstawienie x2 = t ...tak mi się
wydaje
27 sty 16:12
astral: też probowalem, o ile sie nie pomyliłem ngidzie to wyniki byly inne niż w odp.
27 sty 16:13
ja: pokaz jak liczysz
27 sty 16:15
astral: 2t2+3t−2
√Δ = 5 t1=−2 t2=1/2
czyli x2 = t
−2 = x2 czyli nie należy do zbioru
1/2 = x2
czyli
x = 1/√2 lub x=−1/√2
w odp jest przedzial x∊<−1;0>U<1; ∞)
27 sty 16:19
ja: | | √2 | | √2 | |
x3*2(x− |
| )(x+ |
| )(x2+2)≥0 |
| | 2 | | 2 | |
27 sty 16:23
astral: wychodzi na to ze w odp mieli blad, dobra, dzieki ; )
27 sty 16:25
ja: coś z tą Odpowiedzią nie tak skoro wg odpowiedzi x=−1 jest rozwiązaniem to podstawmy za x=−1 do
naszej nierówności :
2*(−1)7+3*(−1)5−2*(−1)3≥0
−2−3+2≥0
−3≥0 sprzeczność
wiec albo masz złe odpowiedzi albo dałeś zły przykład
27 sty 16:26
astral: złe odpowiedzi, to jest zadanie ze zbioru niebieskiego podkowy na poziom rozszerzony.
27 sty 16:28