Zadanie
Maciuś: Błagam o pomoc


Zad.17
Trzech malarzy maluje mieszkanie w ciągu 4 dni. W ciągu ilu dni to samo mieszkanie
pomaluje 2 malarzy?
Zad.14
Napisz wzór proporcjonalności odwrotnej, której wykres przechodzi przez punkt A(3; -1/2)
. Narysuj jej wykres dla x∈ <1/2; 3> .
1 lut 11:23
clover: Więc zadanie 17 "załatwiłabym"...proporcjami

3 malarzy - 4 dni
2 malarzy - x dni
x = ( 2 * 4 ) / 3
x = 8 / 3
x = 2 2/3 dnia
1 lut 17:24
Bogdan:
No nie.
Jesli trzech malarzy maluje mieszkanie w ciągu 4 dni, to tych trzech malarzy
w ciągu jednego dnia pomaluje 1/4 mieszkania, a każdy z tych malarzy w ciągu jednego
dnia pomaluje 1/12 mieszkania.
Jeśli jeden malarz w ciągu jednego dnia pomaluje 1/12 mieszkania, to dwóch malarzy
w ciągu jednego dnia pomaluje 2/12 = 1/6 mieszkania.
Całe mieszkanie dwóch malarzy pomaluje więc w ciągu 6 dni.
1 lut 17:39