rownanie
astral: rozwiaz rownanie |(x+2)2 −18| =18
takie proste, ale cos nie che wyjsc
27 sty 15:34
ja: x=−2
x=4
27 sty 15:36
astral: jeszcze powinno wyjsc −8, jak to obliczyles?
27 sty 15:38
ja:
(x+2)2 −18 =18 ∨ (x+2)2 −18 =−18
(x+2)2=36 (x+2)2=0
x=4 x=−2
27 sty 15:39
nikka: (x+2)2 −18 = 18 lub (x+2)2 −18 = −18
takie dwa równania trzeba rozwiązać ...
otrzymasz trzy możliwości :
x = − 8 lub x = 4 lub x = −2
27 sty 15:40
ja: no tak wyjdzie i −8 z pierwszego równania odgadywałem

(x+2)
2=36
ma dwa rozwiazania x=4 lub x=−8
27 sty 15:40
ja: astral proponuje odgadywać takie równania choć łatwiej popełnić błąd wówczas jak widać
27 sty 15:41
astral: no wlasnie, nie odgadywałem tylko rozlozylem to i mi wychodziłą tragedia, dzieki ; )
27 sty 15:43
astral: aa, bo walnalem sie po drodze
27 sty 15:45