ciągi/logarytm
Glourious: Witam, nie mam problemu z tym typem zadań ale mam braki w logarytmach.. i nie wiem jak się
obejść z tym przykładem.. mógłby mi ktoś to zadanie rozwiązać z naciskiem na wytłumaczenie
tego przykładu logarrytmu 'jak sie z nim obejść'..
a więc tak:
jeśli (2, log16x, 18) jest ciągiem geometrycznym, to x jest równe...?
27 sty 15:06
Glourious: anybody? ;>
27 sty 15:09
:): a2n=an−1*an+1
27 sty 15:14
Glourious:

bardzo proszę
27 sty 15:16
Glourious: @

Co Ty mi dałeś?
to chyba nie to..

bo to się powinno liczyć (CHYBA)
log
16x
2=2 *
18
tylko teraz jak policzyć ten logarytm.. nie pamiętam tego co sie z tym robiło
27 sty 15:18
27 sty 15:22
:): dalem Ci wlasnosc ciagu geometrycznego
27 sty 15:22
Glourious: kurde.. ja już nie wiem co dobrze co źle.. mógłby ktoś ZROBIĆ to zadania?
27 sty 15:23
nikka: Z własności ciągu geometrycznego
D: x > 0
| | 1 | | 1 | |
(log16x − |
| )(log16x + |
| ) = 0 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
log16x − |
| = 0 lub log16x+ |
| = 0 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
log16x = |
| lub log16x = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
log
16x = log
1616
12 lub log
16x = log
1616
−12
x = 16
12 lub x = 16
−12
Oba rozwiązania należą do dziedziny, czyli
27 sty 15:24
:): (x−√2)(x+√2)=0 tak powinno byc (x−2)(x+2)=0 a nie tak sory za pomylke
27 sty 15:24
Glourious: ok, dziękuje
27 sty 15:24
ja: a3=a1*q2⇒1/8=2q2⇒1/16=q2⇒q=1/4 lub q=−1/4 stad
a2=2*q czyli
a2=1/2 lub a2=−1/2
Stad log16x=1/2 lub log16x=−1/2
x=4 lub x=1/4
27 sty 15:25