Funkcja f jest określona wzorem: f(x)=ax^2+bx+1 dla x∊R.
ala: a) wyznacz wzór tej funkcji tak, aby f(1)=2 i f(2)=−1
b) dla wyznaczonych wartości współczynników a i b rozwiąż nierówność f(x)>1
27 sty 14:26
Basia:
Oblicz f(1) (za x podstawisz 1) i przyrównaj do 2.
Oblicz f(2) (za x podstawisz 2) i przyrównaj do −1.
Dostaniesz układ równań z niewiadomymi a,b, który musisz rozwiązać.
Próbuj
27 sty 14:28
27 sty 14:45
Basia:
f(1)= a*12+b*1+1 = a+b+1
f(2) = a*22+b*2+1 = 4a+2b+1
a+b+1=2
4a+2b+1=−1
rozwiąż układ
27 sty 14:52
ala: a=−2 b=3?
27 sty 15:23
Basia: tak
27 sty 15:48
Maja:
11 mar 19:58