matematykaszkolna.pl
Monotoniczność funkcji Ewa: Cześć! Wczoraj miałam egzamin i chciałabym się upewnić, czy mam dobrze policzone przedziały monotoniczności dla funkcji: (x−4)x13 Pierwsza pochodna wyszła mi: 43(x13−x23)=43x13(1−x−1)... Nie wiem, czy dobrze to wyłączyłam, bo wyszło mi, że funkcja rośnie w przedziale x∊(1,), a maleje w przedziale (−,1). Jak sobie sprawdziłam wykres w internecie, to wyglądał trochę inaczej. Czy coś pominęłam? Proszę o pomoc Dzięki z góryemotka
27 sty 14:23
maciej: pochodna policzona poprawnie, Wyłączone przed nawias tak samo poprawnie czyli pierwsza pochodna jest stale dodatnia, brak jest punktow nieciaglosci, Wniosek funkcja jest stale rosnaca Pozdrawiam
27 sty 14:29
Ewa: hmm, u mnie wyszło minimum przy 1 (P (1,−3), co zgadzałoby się z wykresem. To znaczy, że ona musi malec a potem rosnac w jakims przedziale, czy nie?
27 sty 14:39
Basia: pierwsza pochodna wcale nie jest stale dodatnia dalej trzeba przekształcić
 4 1 4 x−1 
=

x1/3(1−

) =

x1/3*

=
 3 x 3 x 
4 x−1 4 x−1 

*

=

*

3 x2/3 3 3x2 
mianownik jest stale dodatni znak zależy tylko od licznika f'(x)<0 ⇔ x−1<0 ⇔ x<1 f'(x)>0 ⇔ x−1>0 ⇔ x>1 dobrze Ci wyszło
27 sty 14:45
Ewa: uff, już zaczynałam wątpić. A jeszcze mam jedno pytanie. Przy wyznaczaniu ekstremów wyszło mi, że możliwe ekstrema mogą być w 0 i 1 ( z pierwszej pochodnej), a potem gdy sprawdzałam, czy druga pochodna jest różna od 0, to dla 0 wyszło mi że nie istnieje. Co to oznacza? Mogło być tam ekstremum? Druga pochodna wyszła mi: 49x23+89x53.
27 sty 14:55
Basia: nie; ekstremum jest tylko dla x=1 (z tej postaci do jakiej doprowadziłam, to doskonale widać)
27 sty 14:58
Ewa: dzięki emotka Teraz mogę już spokojnie czekać na wyniki emotka
27 sty 14:58
Basia: pierwsza pochodna też dla x=0 nie istnieje; nie istnieje przecież 0−1 (a masz tam takie wyrażenie, ja to zamieniłam na mianownik)
27 sty 15:00
Ewa: no właśnie pomyliłam się pisząc, dla pierwszej mi nie istniała, bo bym musiała podzielić przez zeroemotka
27 sty 15:01
Ewa: a zresztą już sama nie wiem, wiem, że w którejś stwierdziłam, że nie istnieje, bo przy podstawieniu wychodziło dzielenie przez 0
27 sty 15:02