Monotoniczność funkcji
Ewa: Cześć

! Wczoraj miałam egzamin i chciałabym się upewnić, czy mam dobrze policzone przedziały
monotoniczności dla funkcji:
(x−4)x
13
Pierwsza pochodna wyszła mi:
43(x
13−x
−23)=
43x
13(1−x
−1)...
Nie wiem, czy dobrze to wyłączyłam, bo wyszło mi, że funkcja rośnie w przedziale x∊(1,
∞), a
maleje w przedziale (−
∞,1). Jak sobie sprawdziłam wykres w internecie, to wyglądał trochę
inaczej. Czy coś pominęłam?
Proszę o pomoc

Dzięki z góry
27 sty 14:23
maciej: pochodna policzona poprawnie,
Wyłączone przed nawias tak samo poprawnie
czyli pierwsza pochodna jest stale dodatnia, brak jest punktow nieciaglosci, Wniosek funkcja
jest stale rosnaca
Pozdrawiam
27 sty 14:29
Ewa: hmm, u mnie wyszło minimum przy 1 (P (1,−3), co zgadzałoby się z wykresem. To znaczy, że ona
musi malec a potem rosnac w jakims przedziale, czy nie?
27 sty 14:39
Basia:
pierwsza pochodna
wcale nie jest stale dodatnia
dalej trzeba przekształcić
| | 4 | | 1 | | 4 | | x−1 | |
= |
| x1/3(1− |
| ) = |
| x1/3* |
| = |
| | 3 | | x | | 3 | | x | |
| 4 | | x−1 | | 4 | | x−1 | |
| * |
| = |
| * |
| |
| 3 | | x2/3 | | 3 | | 3√x2 | |
mianownik jest stale dodatni
znak zależy tylko od licznika
f'(x)<0 ⇔ x−1<0 ⇔ x<1
f'(x)>0 ⇔ x−1>0 ⇔ x>1
dobrze Ci wyszło
27 sty 14:45
Ewa: uff, już zaczynałam wątpić. A jeszcze mam jedno pytanie. Przy wyznaczaniu ekstremów wyszło mi,
że możliwe ekstrema mogą być w 0 i 1 ( z pierwszej pochodnej), a potem gdy sprawdzałam, czy
druga pochodna jest różna od 0, to dla 0 wyszło mi że nie istnieje. Co to oznacza? Mogło być
tam ekstremum? Druga pochodna wyszła mi:
49x−23+89x−53.
27 sty 14:55
Basia:
nie; ekstremum jest tylko dla x=1
(z tej postaci do jakiej doprowadziłam, to doskonale widać)
27 sty 14:58
Ewa: dzięki

Teraz mogę już spokojnie czekać na wyniki
27 sty 14:58
Basia:
pierwsza pochodna też dla x=0 nie istnieje; nie istnieje przecież 0−1
(a masz tam takie wyrażenie, ja to zamieniłam na mianownik)
27 sty 15:00
Ewa: no właśnie pomyliłam się pisząc, dla pierwszej mi nie istniała, bo bym musiała podzielić przez
zero
27 sty 15:01
Ewa: a zresztą już sama nie wiem, wiem, że w którejś stwierdziłam, że nie istnieje, bo przy
podstawieniu wychodziło dzielenie przez 0
27 sty 15:02