wyznacz wartości a i b dla których pierwiastkami wielomianu
Zuzia prosi o pomoc:): wyznacz wartości a i b dla których pierwiastkami wielomianu W(x)=x3+(4b+a)x2−(3b−a)x−12 są
liczby 2i −3.
27 sty 14:16
Basia:
Zuziu skoro 2, −3 są pierwiastkami W(x) to znaczy, że W(2)=0 i W(−3)=0
Oblicz W(2) (za x podstawiasz 2) i W(−3) (za x podstawisz −3) i oba wyniki przyrównaj do 0
Dostaniesz układ równań z niewiadomymi a, b, który musisz rozwiązać.
Próbuj
27 sty 14:26
zuzia: czy dobrze obliczyłam,ze a= − 2115 a b=6250 ?
27 sty 14:39
zuzia: czy dobrze obliczyłam,ze a= − u{21} {15} a b=u{62} {50} ?
27 sty 14:39