potrzebuje pomocy
lol: Prosta m przechodzi przez dwa punkty: A(−2, 1.5) i B(2, 7.5) . Oblicz tangens kąta między
prostą m a osią X.
27 sty 14:15
AS:
Długość odcinka AB: AB = √42 + 62 + 02 = √52 = 2*√13
Długość rzutu AB na oś Ox: A'B' = x2 − x1 = 4
cos(f) = A'B'/AB = 4/(2*√13) = 2/√13
sin(f) = √1 − cos3f = √1 − 4/13 = 3/√13
tg(f) = sin(f)/cos(f) = 3/2
27 sty 15:48
dero2005:
| | y2−y1 | | 7,5−1,5 | | 6 | |
a = |
| = |
| = |
| = 32 = tg α |
| | x2−x1 | | 2+2 | | 4 | |
27 sty 17:39
AS: W moim rozwiązaniu przyjąłem błędnie układ przestrzenny
tzn A(−2,1,5) , B(2,7,5)
27 sty 18:06