układ równań
Marta: Witam, mam problem z rozwiązaniem takiego układu równań
x+2y−7=3
2x−y=5
4x+2y−1=2
I te trzy równania są w jednej klamerce. Po rozwiązaniu wyszło mi, że x= 4 a y=3 ale po
sprawdzeniu nie pasuje x do równania ostatniego. Proszę o pomoc
27 sty 13:30
Basia:
jest dobrze
z tego wniosek, że jest to układ równań sprzecznych (nie ma rozwiązania)
27 sty 13:35
Marta: Acha, a mam jeszcze jedno pytanie cały układ jest sprzeczny, czy tylko te ostatnie równanie ?
27 sty 13:43
Basia:
układ tych trzech równań jest sprzeczny
o ile dobrze widzę (bo nie liczyłam) żadne dwa nie tworzą układu sprzecznego
27 sty 13:50