Wykres funkcji kwadratowej
Kolos: Wykres funkcji kwardatowej f(x)=(x−3)2−2 nie ma punktów wspólnych z prostą o równaniu: y=−3
lub y=−1 lub y=1 lub y=3? Jak to rozwiązać ?
27 sty 12:42
Kejti: wyznacz współrzędne wierzchołka ze wzoru.. Zaznacz ten punkt w układzie, narysuj parabolę
(przybliżoną, chodzi tylko o to czy ramiona są do góry czy na dół) i poprowadź te cztery
proste.
27 sty 12:46
Kolos: dzięki
27 sty 12:51
Bogdan:
To jest zadanie zamknięte z możliwością wyboru odpowiedzi, takie zadania pojawiają się
np. w arkuszach maturalnych na poziomie podstawowym. Bardzo często poprawną
odpowiedź można wskazać nie wykonując żadnych pomocniczych zapisów i rysunków,
mając do dyspozycji jedynie elementarną wiedzę. Tak jest właśnie w tym przypadku.
Mamy tutaj parabolę skierowaną ramionami do góry i opartą o prostą y = −2.
Która z prostych: y = −3, y = −1, y = 1, y = 3 znajduje się poniżej tej linii podparcia
paraboli?
Odpowiedź widać od razu, poniżej prostej y = −2 jest tylko jedna z podanych prostych: y = −3.
27 sty 13:14