tożsamość trygonometryczna POMOCY
CURIOUS: witam wszystkich

mam spory kłopot... jutro sprawdzian, a mi te tożsamości coś nie idą. jakbyście mogli mi
pomóc

sin
2α+sin
2β+2sinαsinβcos(α+β) = sin
2(α+β)
wiem tyle, że trzeba poprzechodzić na kofunkcje, ale coś mi to nie wychodzi
1 lut 10:18
coco: Witam! Spróbuję Ci pomóc!
wychodzimy od prawej strony:
P= sin2(A +B) piszę tak bo mi wygodniej (Ty wpiszesz α i β)
P=[ sinA*cosB + cosA*sinB]2 ze wzoru na sin(A+B)
P= sin2A*cos2B +cos2A*sin2B +2sinA*cosB*cosA*sinB
z jedynki tryg. 1-sin2B = cosB
czyli P=sinA(1-sin2B) +(1-sinA)*sin2B=
= sin2A - sin2A*sinB + sin2B - sin2A*sin2B+ 2sinA*cosB*cosA*sinB
= sin2A +sin2B - 2sin2A*sin2B +2sinA*cosB*cosA*sinB=
= sin2A +sin2B +2 sinA*sinB( cosA*cosB - sinA*sinB)=
=sin2A + sin2B + 2sinA*sinB *cos(A+B)
bo:(cosA*cosB - sinA*sinB) = cos(A+B)
czyli P=L więc wyrażenie to jest tożsamością
1 lut 16:45
coco:
Tam mi nie wyskoczyły kwadraty! (sory!
skoro męczysz tożsamości to będziesz to widzieć
popraw, bo juz nie chce tego pisać , wiesz o co chodzi ?
1 lut 17:12
math: udowodnij tozsamość:
cosαcos(α+β)= sinαsin(α+β)=cosβ
22 wrz 20:45
math: jak to udwodnic, lewa strona?
22 wrz 20:47
math: cosαcos(α+β)+sinαsin(α+β)=cosβ juz poprawiłem
22 wrz 20:47
Mila:
L=cosαcos(α+β)+sinαsin(α+β)=
=cosα*(cosαcosβ−sinαsinβ)+sinα*(sinαcosβ+sinβcosα)=
=cos2αcosβ−sinαsinβcosα+sin2αcosβ+sinαsinβcosα=
=cos2αcosβ+sin2αcosβ=cosβ*(cos2α+sin2α)=cosβ=P
22 wrz 23:05