matematykaszkolna.pl
tożsamość trygonometryczna POMOCY CURIOUS: witam wszystkich emotikonka mam spory kłopot... jutro sprawdzian, a mi te tożsamości coś nie idą. jakbyście mogli mi pomóc emotikonka sin2α+sin2β+2sinαsinβcos(α+β) = sin2(α+β) wiem tyle, że trzeba poprzechodzić na kofunkcje, ale coś mi to nie wychodzi emotikonka
1 lut 10:18
coco: Witam! Spróbuję Ci pomóc! wychodzimy od prawej strony: P= sin2(A +B) piszę tak bo mi wygodniej (Ty wpiszesz α i β) P=[ sinA*cosB + cosA*sinB]2 ze wzoru na sin(A+B) P= sin2A*cos2B +cos2A*sin2B +2sinA*cosB*cosA*sinB z jedynki tryg. 1-sin2B = cosB czyli P=sinA(1-sin2B) +(1-sinA)*sin2B= = sin2A - sin2A*sinB + sin2B - sin2A*sin2B+ 2sinA*cosB*cosA*sinB = sin2A +sin2B - 2sin2A*sin2B +2sinA*cosB*cosA*sinB= = sin2A +sin2B +2 sinA*sinB( cosA*cosB - sinA*sinB)= =sin2A + sin2B + 2sinA*sinB *cos(A+B) bo:(cosA*cosB - sinA*sinB) = cos(A+B) czyli P=L więc wyrażenie to jest tożsamością
1 lut 16:45
coco: Tam mi nie wyskoczyły kwadraty! (sory! skoro męczysz tożsamości to będziesz to widzieć popraw, bo juz nie chce tego pisać , wiesz o co chodzi ?
1 lut 17:12
math: udowodnij tozsamość: cosαcos(α+β)= sinαsin(α+β)=cosβ
22 wrz 20:45
math: jak to udwodnic, lewa strona?
22 wrz 20:47
math: cosαcos(α+β)+sinαsin(α+β)=cosβ juz poprawiłem
22 wrz 20:47
Mila: L=cosαcos(α+β)+sinαsin(α+β)= =cosα*(cosαcosβ−sinαsinβ)+sinα*(sinαcosβ+sinβcosα)= =cos2αcosβ−sinαsinβcosα+sin2αcosβ+sinαsinβcosα= =cos2αcosβ+sin2αcosβ=cosβ*(cos2α+sin2α)=cosβ=P
22 wrz 23:05