trudne troche to zadania:(
Mateusz: Liczby x1=3 i x2=−1 są miejscami zerowymi funkcji f(x)=ax2+bx+c
a)oblicz współczynniki a,b,c, jeśli wiesz, że punkt A=(2,5) należy do wykresu funkcji f
b)Dla a=1, b=−2, c=−3 narysuj wykres funkcji f dla x należy do <−1,4) i podaj zbiór wartości
tej funkcji
27 sty 11:27
Kejti:
a) trzeba korzystać z postaci iloczynowej, obliczy siew ten sposób współczynnik a:
y=a(x−x1)(x−x2)
x1=3
x2=−1
y=a(x−3)(x+1)
ma przechodzić przez punkt A=(2;5) a więc będzie spełniało równanie:
5=a(2−3)(2+1)
po wyliczeniu podstaw 'a' do y=a(x−3)(x+1) wymnóż i będziesz miał współczynniki b i c
27 sty 11:54