wyieraczka
:):

wycieraczka tylnej szyby samochodu zakresla obszar . Kąt rozwarcia α ma miarę 2,5 radianów,
|OC|=15 cm a pióro wycieraczki |CA|=40 cm.
Oblicz pole tej części szyby którą czyści wycieraczka.(zakreskowany na rys).
| | 1 | |
Wg mnie wzór na wycinek koła: P= |
| α*r2 |
| | 2 | |
Czyli
| | 1 | |
P=P1−P2= |
| *2,5(552−152)=3500cm2 |
| | 2 | |
Wg ksiązki:1375 cm
2
gdzie jest nie tak i dlaczego ?
27 sty 11:24
Kejti: podejrzewam, że α musi być w stopniach..
wzór na zamianę:
polecam nie przybliżać π bo powinno się później zredukować..
27 sty 12:04
b.: moim zdaniem jest dobrze, 3500 cm2 −− nie widzę żadnego błędu
27 sty 13:15
Kejti: w sumie mi wyszło P1 = 2 000cm2.. w drugim wychodziło po przecinku, więc już nawet nie
liczyłam.. więc pewnie to ja się gdzieś walnęłam..
27 sty 13:17