zad
Kasia: 1.Wyznacz najmniejsza i nawieksza wartosc funkcji f(x)=x−2sinx na przedziale [0,π/2]
Wykorzystac uzyskane info do naszkicowania wykresu funkcji na wskazanym przedziale
2.oblicz calke ∫√x*lnx dx sprawdz poprawnosc obliczen za pomoca rozniczkowania .wyznacz te
funkcje pierwotna F funkcji podcalkowej,ktora spelnia warunek F(e2)=e3
27 sty 10:01
Kasia: 3
x2+2
∫ −−−−−−−−−−−−
x3−4x2+4x−16
27 sty 10:02
Kasia:
27 sty 15:23
maciej: ZAD 1:
min w x=pi/3
max w x=0
27 sty 15:39
Basia:
a to niby skąd ?
f'(x) = 1−2cosx
| | 1 | | π | | 5π | |
f'(x)=0 ⇔ cosx= |
| ⇔ x= |
| lub x = |
| |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
x∊<0,
π3) ⇒ cosx>
12 ⇒ −2cosx<−1 ⇒ 1−2cosx<0 ⇒ f'(x)<0 ⇒ f.maleje
x∊(
π3,
5π3) ⇒ cosx<
12 ⇒ −2cosx>−1 ⇒ 1−2cosx>0 ⇒ f'(x)>0 ⇒ f.rośnie
x∊(
5π3,2π> ⇒ cosx>
12 ⇒ −2cosx<−1 ⇒ 1−2cosx<0 ⇒ f'(x)<0 ⇒ f.maleje
stąd:
27 sty 15:57
Kasia:
28 sty 07:10
pinokio:
28 sty 20:19