???
JUREK: Na ile sposobow mozna rozmiescic 15 identycznych przedmiotow w 3 ponumerownaych urnach, tak by
w pierwszej urnie bylo dokladnie 2 przedmioty.
27 sty 09:10
Basia:
identycznych czyli nierozróżnialnych (jeżeli dobrze rozumiem)
czyli wszystko jedno czy to będzie np.p1 i p5 czy p9 o p15
czyli interesuje nas tylko liczba przedmiotów w kolejnych urnach
jeżeli to jest poprawna interpretacja to
u1=2 (zawsze)
i mamy takie możliwości:
u2=0 u3=13
u2=1 u3 = 12
...............................
u2=13 u3=0
czyli 14 różnych sposobów
(PODKREŚLAM JESZCZE RAZ: przy założeniu, że obchodzi nas tylko liczba przedmiotów w
urnach)
27 sty 13:48