matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie
kuskus:
równanie Ix−2I
2
− Ix−2I = 6 pomocy
27 sty 02:27
Basia:
t=|x−2| t≥0 t
2
−t−6=0 Δ=(−1)
2
−4*1*(−6) = 25
√
Δ
=5
1−5
t
1
=
= −2 nie spełnia warunków zadania
2
1+5
t
2
=
= 3
2
stąd |x−2|=3 ⇔ x−2=3 lub x−2= −3
x=5
lub
x= −1
27 sty 02:32