matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całeczka
krystek:
i to ostatnie zadanie z jakim mam kłopoty: ∫(2+e
cos3x
)sin3xdx
27 sty 01:49
Basia:
J = ∫2sin3x dx + ∫e
cos3x
sin3x dx =
1
2*(−cos3x)*
+ J
1
=
3
−2cos3x
+J
1
3
J
1
przez podstawienie t = cos3x dt = −3sin3x dx
−dt
sin3x dx =
3
−dt
1
1
1
J
1
= ∫ e
t
(
= −
∫e
t
dt = −
e
t
= −
e
cos3x
3
3
3
3
−2cos3x
1
J =
−
e
cos3x
+ C =
3
3
2co3x+e
cos3x
−
+ C
3
27 sty 02:39