układ równań
On: rozwiąż układ równań ze wzoru Cramer'a
−x + 3y − 2x = −1
3x − y +2z = 3
x +2y = 0
27 sty 01:19
Basia:
wyznaczniki 3x3 umiesz liczyć ?
W = −1 3 −2
3 −1 2
1 2 0
W
x = −1 3 −2
3 −1 2
0 2 0
W
y = −1 −1 −2
3 3 2
1 0 0
W
z = −1 3 −1
3 −1 3
1 2 0
pod warunkiem, że W≠0, ale pewnie tak jest bo inaczej z wzorów Cramera nie da się slprzystać
27 sty 01:23
On: to jest całe rozwiazanie ? bo tych wyznaczników nie ogarniam kompletnie
27 sty 01:27
Gustlik: Metoda Cramera to po prostu metoda wyznacznikowa omówiona przez Jakuba tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1192.html, tylko, że na
studiach nie używa się nazwy "metoda wyznacznikowa", tylko metoda Cramera, w dodatku używa się
innych oznaczeń wyznaczników, najczęściej det A, dlatego ta metoda pod tą nazwa i ze
zmienionymi oznaczeniami strasznie wygląda.
Wyznaczniki 3x3 liczymy metodą Sarrusa, np.
| 1 2 3 |
| 4 5 6 |
| 7 8 9 |
−−−−−−−−−−−
| 1 2 3 |
| 4 5 6 |
=1*5*9+4*8*3+7*2*6−3*5*7−6*8*1−9*2*4=...
Spisujemy dwa pierwsze wiersze i robimy trzy przekątne w prawo w dół i je dodajemy oraz trzy
przekątne w lewo w dół i je odejmujemy, to taki nieco podobny sposób do liczenia wyznaczników
2x2.
27 sty 01:32
Basia:
metoda Sarrusa nie jest obowiązkowa dla wyznaczników 3x3
ja na przykład wolę stosować operacje wierszowe i kolumnowe, i liczyć metodą dopełnień, ale to
kwestia gustu
27 sty 03:18
Gustlik: Wiem, że nie jest, ale jest najszybsza dla tych wyznaczników, natomiast Twoja metoda jest
bardzo dobra dla wyznaczników 4x4 i wyższych, tzw. rozwinięcie Laplace'a, bo chyba o tym
piszesz?
28 sty 00:15
szprota: x + 2y + 3z + 4t = 12
2x + 3y + 4z + t = 12
3x + 4y + z + 2t = 13
4x + y + 2z + 3t = 14
24 cze 15:17
szprota: pomoże ktoś ? policzyć ukłąd równań za pomocą wzorów cramera
24 cze 15:30