równanie :)
Pomóżcie szybko PILNE :): x do3 - x kwadrat - 9x + 9 = 9
1 lut 09:58
Mickej: x3-x2-9x+9=9 domyślam sie ze tak przenosisz 9 na druga stronę i zostaje ci takie coś
x3-x2-9x=0 wyciągasz x przed nawias
x(x2-x-9)=0 jedno rozwiązanie już jest x=0 a resztę liczysz z nawiasów delta
pierwiastki
1 lut 10:09
lehu: a nie x3-x2-9x+9=0 ?
1 lut 10:10
CURIOUS: x3 - x2 - 9x + 9 = 9
x3 - x2 - 9x + 9 - 9 = 0
x(x2 - x - 9) = 0
Δ=1 + 36 = 37
√Δ= √37
x1 = (1+√37 ) / 2
x2 = (1= P{37}) / 2
x3 = 0
1 lut 10:13