oblicz objętość czworościanu
mamaka: A(0, 2, 0)
B(0, 0, 3)
C(4, 0, 0)
D(−1, −1, 0)
27 sty 00:51
Basia:
oblicz najpierw |AB| |AC| |AD| |BC| |BD| i |CD|
podaj wyniki
zobaczymy jaki to czworościan
27 sty 01:05
mamaka: |AB| (0, −2, 3)
|AC| (4, −2, 0)
|AD| (−1, −3,0)
|BC| (4, 0, −3)
|BD| (−1, −1, −3)
|CD (−5, −1, 0)
27 sty 01:31
Bogdan:

Można skorzystać z iloczynu mieszanego wektorów.
→ → →
DA = [1, 3, 0], DB = [1, 1, 3], DC = [5, 1, 0]
Dalej pomijam znak →
| | 1 | |
Objętość czworościanu ABCD: V = |
| |(DA x DB) ∧ DC| = |
| | 6 | |
| 1 3 0 |
= (1/6) * | | 1 1 3 | | = ...
| 5 1 0 |
(tu jest wyznacznik III stopnia)
27 sty 01:32
mamaka: dalej dam radę.
serdecznie dziękuję!

dobrej nocy życzę
27 sty 01:44
Sebaa: Mam prośbę. Pomoże mi ktoś z tymi zadaniami? Z góry dziękuję.
Mamy punkty A(1,2,−3), B(0, 2, 1), C(−2,3,1), D(1,2,−6).
a) Oblicz pole trójkąta ABC,
b) Oblicz objętość czworościanu ABCD,
c) Sprawdź, czy trójkąt ABD jest prostokątny.
3 lut 13:54