teraz to zupełnie nie wiem
Karol: oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólnym
27 sty 00:46
Basia:
| | 1 | |
a nie ma tam być w liczniku ...+ |
| ? |
| | 2n | |
27 sty 01:19
Karol: nie, tak mam napisane w zadaniach od doktorka
27 sty 01:24
Basia:
to spytaj doktorka jaka liczba naturalna podniesiona do kwadratu daje 2
27 sty 01:27
Karol: u, lepiej go nie bedę pytał 3 dni przed egzaminem.... bo jak sie wścieknie to dostane specjalny
zestaw zadań.
27 sty 01:29
Bogdan:
| | 1 | |
Na tzw. "zdrowy rozum" − ma być tak, jak sugeruje Basia, czyli |
| , bo jeśli |
| | 2n | |
| | 1 | |
weźmiemy |
| (n jest przecież liczbą naturalną), to mamy sprzeczność w większości |
| | n2 | |
| | 1 | |
składników sumy w liczniku, np. drugim składniku |
| jakie jest n? |
| | 2 | |
27 sty 01:31
Karol: wiem wiem, tylko jak ja mu błęda wytknę to mi zasadzi całkę potrójną z granicy sinusa po
obszarze omega ograniczoną trójkątnym kołem od góry i trapezowym deltoidem z lewej strony
27 sty 01:38
Basia:
| | 1 | |
gdyby było |
| to masz n+1 sumę częściową ciągu geometrycznego |
| | 2n | |
a
1 = 1 q=
12
| | 1−qn+1 | | 1−(12)n+1 | |
L=Sn+1 = a1* |
| = 1* |
| = |
| | 1−q | | 1−12 | |
w mianowniku masz n+1 sumę częściową ciągu geometrycznego
a
1=1 q =
13
27 sty 01:54