matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz z definicji
On:
oblicz z definicji : proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania na koło f' (π/2) dla f(x) = sin2x z góry dzięki
27 sty 00:46
Basia:
z definicji
f(
π
2
+h) − f(
π
2
)
f'(
π
2
) = lim
h→0
=
h
sin2(
π
2
+h) − sin2(
π
2
)
lim
h→0
=
h
sin(π+2h)−sinπ
lim
h→0
h
π+2h+π
π+h−π
2cos
sin
2
2
lim
h→0
=
h
2cos(π+h)sinh
lim
h→0
=
h
sinh
2cosπ*lim
h→0
=
h
2*1*1=2
27 sty 01:00