całka
krystek: ∫e
−2xcos4xdx
u=cos4x u'=−4sinx
| | 1 | |
=2sinxe−2x−∫− |
| e−2xcos4xdx= |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
2sinxe−2x+ |
| ∫e−2xcos4xdx=2sinxe−2x− |
| (e−2x+sinx) |
| | 2 | | 4 | |
27 sty 00:44
Basia:
coś nie tak
1.
u = cos4x y'=−4sin4x
2.
∫v'u = v*u − ∫vu'
czyli
∫e−2xcos4x dx= −12e−2xcos4x − 2∫e−2xsin4x dx
znowu przez części
u = sin4x u' = 4cos4x
v' = e−2x v' = −12e−2x
∫e−2xcos4x dx= −12e−2xcos4x − 2[ −12e−2xsin4x − ∫−2e−2xcos4x dx ]
∫e−2xcos4x dx= −12e−2xcos4x + e−2xsin4x −4 ∫e−2xcos4x dx
stąd
5∫e−2xcos4x dx= −12e−2xcos4x + e−2xsin4x
∫e−2xcos4x dx= −110e−2xcos4x +15 e−2xsin4x
27 sty 01:38
krystek: to podwójne działanie na częściach... dzięki
27 sty 01:45