WSP
deutscher: wykaz ze dla kazdej liczby naturalnej n liczba n
3 − n jest podzielna przez 6 z góry dzięki
za odpowiedź:



27 sty 00:02
Kejti: teraz już nie dla panów?

n
3−n=n(n
2−1)=n(n+1)(n−1)=(n−1)n(n+1)
korzystamy z warunków podzielności przez 6 (liczba musi być podzielna przez 3 i przez 2
jednocześnie)..
mamy iloczyn 3 liczb, więc liczba będzie podzielna przez trzy. jest to ciąg arytmetyczny o
różnicy jeden, więc na pewno znajdzie się tam liczba parzysta.
może uda Ci się to bardziej po matematycznemu sformułować, mi zależy tylko na zrozumieniu tego
przez Ciebie
27 sty 00:07
ICSP: Iloczyn trzech kolejnych liczb naturalnych . W takich liczbach na pewno znajdzie się minimum
jedna liczba podzielna przez 3 i przez 2
27 sty 00:09
27 sty 00:09
Kejti: ee.. dzisiaj już nie. spać idę zaraz
27 sty 00:15
deutscher: :(:(:( oj szkoda
27 sty 00:15
Kejti: no wybacz.. ale same głupoty bym pisała.. heh. dobranoc
27 sty 00:17
27 sty 00:17
Kejti: mieć mam.. ale nie lubię podawać swojego numeru na forum, bo potem różne inne osoby do mnie
piszą.. możesz ew. podać mi swój numer..
27 sty 00:21
deutscher: oki
27 sty 00:28
deutscher: 33187939
27 sty 00:29
27 sty 00:29