oblicz ekstremum funkcji x/2+ 2/x
Polcia: Poproszę o pomoc w obliczeniu ekstremum funkcji.
F(x)= x/2 + 2/x
ja wykombinowałam coś takiego
f(x)' = 0
f(x)' = (1/2x +2/x) ' = 1/2(x)' + (2/x)' = 1/2 * 1 + −2/x2 ale nie wiem co dalej 2/x
podstawiłam do wzoru (a/x)' = (−a/x2)
26 sty 23:16
Godzio: D = R − {0}
| | 1 | | 2 | |
f'(x) = 0 ⇒ |
| − |
| = 0 / * 2x2 ⇒ x2 − 4 = 0 ⇒ (x − 2)(x + 2) = 0 |
| | 2 | | x2 | |
f(2) = 2 − maksimum
f(−2) = −2 − minimum
26 sty 23:20
Basia:
Godziu
mianownik jest stale dodatni
x∊(−
∞, −2) ⇒ x
2−4>0 ⇒ f'(x) > 0 ⇒ f. rośnie
x∊(−2,0) ⇒ x
2−4<0 ⇒ f'(x)<0 ⇒ f.maleje
x∊(0,2) ⇒ x
2−4<0 ⇒ f'(x)<0 ⇒ f.maleje
x∊(2,+
∞) ⇒ x
2−4>0 ⇒ f'*x)<0 ⇒ f.rośnie
jakie z tego wnioski ?
26 sty 23:29
Basia:
Godziu 
26 sty 23:41
Basia:
no to skończę
dla x=−2 f.osiąga maksimum = f(−2) = −2
dla x=2 f.osiąga minimum = f(2) = 2
27 sty 00:19
Polcia: Dzięki
W tej funkcji jest dodawanie
i to ok , a skąd zero ? i co oznacza kwadrat w równaniu powyżej (chodzi mi o wypowiedź
Godzia)j ?
f '(X) = 0 itd
27 sty 08:32