!
Michalina: Środkowe trójkata równoramiennego ABC poprowadzone z wierzchołków przy podstawie mają długosc
6cm i przecinaja sie pod katem prostym.Oblicz obwod trojkata ABC
26 sty 22:39
Godzio:

Trzeba wiedzieć że środkowe przecinają się w stosunku 2 : 1
x = 2
√2 ⇒ y = 2x = 4
√2
a
2 = (6
√2)
2 + (2
√2)
2
a
2 = 72 + 8
a =
√90 = 3
√10
L = 6
√10 + 4
√2
26 sty 23:11
Basia:

środkowe przecinają się w stosunku 2:1
x+y = 6
yx =
21
y = 2x
3x=6
x=2
y=4
∡BSD = 45 ⇒ ∡SBD=45 ⇒ BD=SD=a
a
2+a
2=4
2
2a
2=16
a
2=8
a =
√8 = 2
√2
|AB| = 4
√2
CD jest i wysokością, i środkową ⇒
|CS|=2|SD| = 2a = 4
√2 ⇒
|CD| = |CS|+|SD| = 6
√2
|AC|
2 = a
2+(6
√2)
2
dokończ
26 sty 23:22