!
Michalina: Oblicz pole trojkata rownoramiennego,ktorego boki maja dlugosc 12 i 14cm (rozpatrz obydwa
przypadki)
26 sty 22:37
ICSP: Twierdzenia Pitagorasa nie znasz
26 sty 22:43
26 sty 22:44
Michalina: PO TO TO JEST WKONCU ZEBY KTOS POMOGL! NIE KAZDY UMIE MATME
26 sty 22:45
Trivial:
| | 1 | | √4a2 − b2 | | b√4a2 − b2 | |
P = |
| b |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
Przypadek pierwszy:
a = 12, b = 14
P = ...
Przypadek drugi:
a = 14, b = 12
P = ....
26 sty 22:48
ICSP:

Oto twoje dwa przypadki. Zrobie pierwszy drugi powinien być analogiczny.
Wysokosć w tójkątcie równoramiennym dzieli podstawę na dwa identyczne odcinki
W pierwszym trójkącie wysokość jest oznaczona h a podstawą jest 14
Teraz twierdzenie pitagorasa dla obliczenia h
7
2 + h
2 = 12
2 ⇔ 49 + h
2 = 144 ⇔ h
2 = 95 ⇔ h =
√95
| | 1 | |
p = |
| * a * h gdzie a jest podstawą . Wstawiam do wzorku |
| | 2 | |
| | 1 | |
P = |
| * 14 * √95 = 7√95 |
| | 2 | |
26 sty 22:51