NWD NWW
Przemula: Należy znaleźć największy wspólny dzielnik i najmniejszą wspólną wielokrotność.
a)48 i 84
b) 231 i 363
Czy istnieje jakiś "patent" który będzie pozwalał na szybkie obliczenie NWD i NWW czy wszystko
trzeba liczyć "na piechotkę" metodą prób i błędów? Te przykłady są jeszcze w miarę proste ale
co będzie gdy będzie trzeba policzć owe powiązania dla dwóch liczb np. sześcocyfrowych
26 sty 22:28
Basia:
przez rozkład na czynniki
48 = 2*24 = 2*2*12 = 2*2*2*6 = 2*2*2*2*3
84 = 2*42=2*2*21 = 2*2*3*7
NWD = 2*2*3
NWW = 2*2*2*2*3*7
drugie tak samo; one się dzielą przez 3 (na początek)
26 sty 22:32