| lnx | ||
f(x)= | ||
| √x |
| ||||||||||||||
f'(x)= | teraz jak wyłączyc x, aby skrocic z x w mianowniku?
| |||||||||||||
| x |
doszedłem do postaci:
| |||||||||||||||||
f'(x)= | |||||||||||||||||
| x |
| √x | Inx | 2x | 2√x − Inx * √x | |||||
U{ | − | {x} * | = | = | ||||
| x | 2√x | 2x | 2x2 |
| 2 − Inx | ||
= | ||
| 2x3/2 |
| 2x | ||||||||||||||
* | |||||||||||||||
| x | 2x |
ekstra wyszło a teraz powiedz mi proszę
| 2x | ||
1.Czy istnieje jakas reguła w sensie skąd wiedziałes że | to pomnożyć ?
| |
| 2x |
| 1 | ||
Czy np: jak widzisz | to wiesz że to pomnozyc przez 2x .= √x
| |
| 2√x |
| √x(2−lnx) | ||
A szczególnie zaskoczyło mnie | ||
| 2x2 |
| 2−lnx | |
a to jest przeciez x−(1/2) + 4/2=x 3/2
| |
| x1/2−2x2 |
| |||||||||||||
−− w mianowniku mam x więc przez niego mnożę | |||||||||||||
| x |
| |||||||||||||
−− teraz jest √x więc jeśli chce się go pozbyć to najprościej | |||||||||||||
| x |
| 1 | ||
przez niego pomnożyć + dodatkowo przez 2 żeby pozbyć się | ||
| 2 |
| 2√x | 2 + √x | |||||||||||||||
* | = | ||||||||||||||||
| x | 2√x | 2x√x |