granice
motka54:
mogłby ktoś wytłumaczyć mi twierdzeni de l'Hospitala
−
x→0
26 sty 22:05
Jack:
to akurat kiepski przykład na tę regułę
26 sty 22:08
motka54: no to moze byc inny
26 sty 22:16
motka54:
26 sty 22:22
Jack:
Np.
| | sinx | | 0 | | (sinx)' | | cosx | |
limx→0 |
| =[ |
| ]=H limx→0 |
| =limx→0 |
| =1.
|
| | x | | 0 | | (x)' | | 1 | |
tw. to możesz stosować, gdy masz symbol nieoznaczony 0/0 lub ∞/∞. Przy czym 0*∞ również prosto
się transformuje do któregoś z dwóch poprzednich. Granica może być dowolna: a, a
+, a
−, ±∞.
26 sty 22:35
motka54: ok rozumiem wielkie dzieki
26 sty 22:47