pomocy potrzebne do szkoły
janusz: Księgarz kupił w hurtowni 20 przewodników i 30 map za 1020 zł. Przewodniki sprzedał z zyskiem
20%, a mapy z zyskiem 25%. W ten sposób zarobił 240 zł. Oblicz, w jakiej cenie
księgarz kupił w
hurtowni przewodniki, a w jakiej mapy.
26 sty 21:57
Basia:
x − cena zakupu mapy
y − cena zakupu przewodnika
30x + 20y = 1020
x+0,25x=1,25x cena sprzedaży mapy
y+0,20y = 1,2y cena sprzedaży przewodnika
30*1,25x+30*1,2y = 1020+240
37,5x+36y = 1260
rozwiąż układ równań
26 sty 22:08
janusz: tylko rozwiązywałem go 1000 razy i mi nie wychodzi.NIe jestem zbyt dobry z matmy

proszę o
pomoc
26 sty 22:26