znajdz dziedzinę funkcji
Piter: Cześć. Mam problem z obliczeniem dziedziny funkcji

Proszę o pomoc
√Ix4 -1I - 3(x2 - 1)
31 sty 23:49
Matek: to co jest pod pierwiastkiem musi być ≥0
więc Ix4 -1I - 3(x2 - 1)≥0
i teraz policz
1 lut 00:03
Piter:
Ix
4 -1I -3(x
2 -1)≥0
x>0
x
4 -1 -3x
2 +3 ≥0
x
4 - 3x
2 +2 ≥0 x
2 ------> m
m
2 -3m + 2≥0
√Δ= 1 m
1 = 1 m
2 = 2 czyli jak m=x
2 mamy
x
1 = 1 v x
1 = -1
x
2 =
√2 x
2 = -
√2
z tego widzimy ze pasuje 1 i
√2 bo są większe od zera więc odp do tej części bedzie
(-
∞; -
√2)U(-1;+
∞)
teraz dla x<0
-x
4 + 1 - 3x
2 + 3 ≥0
te sme operacje i wychodzi że ( mi tak wychodzi )
m
1 = 1
m
2 = -4 a skoro x
2 ≠ -4 to m
2 odrzucam "
zostaje x
1 = -1 x
1 = 1
i odpowiedz do całego zadania
x∈ (-
∞; -
√2)U<-1;1> U (1;+
∞) I TO JEST źLE
W ODPOWIEDZIACH MAM x∈ (-
∞; -
√2)U<-1;1> U (P{2};+
∞)
Proszę o pomoc i wskazanie miejsca gdzie robie błąd, chyba, że wszystko tu jest źle to
proszę o wytłumaczenie jak to wg zrobić. Pozdrawiam
1 lut 14:49
Bogdan:
Rozłóz z = x4 - 1 na czynniki i narysuj "falę".
Wypisz przedziały, w których z ≥ 0 oraz przedziały, w których z < 0.
W przedziałach, dla których z ≥ 0
x4 - 1 - 3(x2 - 1) ≥ 0
(x2 - 1)(x2 + 1) - 3(x2 - 1) ≥ 0
(x2 - 1)(x2 - 2) ≥ 0
itd.
W przedziałach, dla których z < 0
-x4 + 1 - 3(x2 - 1) ≥ 0
-(x2 - 1)(x2 + 1) - 3(x2 - 1) ≥ 0
-(x2 - 1)(x2 + 4) ≥ 0
itd.
1 lut 15:15
Piter: po rozłożeniu na czynniki
x
4 = (x-1)(x+1)(x-1)(x+1)
czyli "fala" nie będzie przecinała osi bo 1 i -1 są stopnia parzystego ?
zaczynam rysować od prawej w góry bo nie ma minusa
i mam dla z ≥0 (-
∞;-1)U(-1;1)U(1;
∞)
a dla z < 0 mam zbiór pusty
1 lut 17:14