graniastosłupy
flare: Najdłuższa przekątna graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego ma długość 10 cm, a jego
wysokość jest równa 5 cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa.
Nie wiem gdzie mam błąd a wyszło mi równe 5√32 i dalej jak licze juz pole podstawy z 6
a2√32
no i x2 bo dwie pdostawy a pole boczne 6 25√32 , gdzie robie bład?
pole powinno byc 525√34
26 sty 21:35
flare: ktos moze pomzoe bo ciagle wychodzi mi inny wynik i nie wiem co robie zle
26 sty 21:43
flare: ktokolwiek policzy to moze zlep oliczylem a nie wiem albo cos w polu zle lcize ale ciagle
wychodzi mi zle i nie wiem co ; f
26 sty 21:52
Eta:
| | a2√3 | |
Pc= 6*a*H+ 2*6* |
| = 6aH+ 3a2√3
|
| | 4 | |
| | 9*25√3 | | 300√3+225√3 | | 525√3 | |
Pc= 75√3+ |
| = |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
26 sty 22:07
Eta:
| | 5√3 | |
"a" policzone jest dobrze : a= |
| |
| | 2 | |
26 sty 22:10
flare: dzieki ciagle mi wychodzilo zle i nei wiedzialem czemu bo nie liczylem ze sa 2 podstawy i
ciagle mi zle wychodzilo : D dzieki
27 sty 18:41