Znajdź punkty przegięcia wykresu funkcji
Piotr: Witam wszystkich serdecznie

Znajdz punkty przegięcia wykresu funkcji:
f(x)=xe
1/x
Doszedłem do drugiej pochodnej, a mianowicie:
No i teraz oczywiście trzeba przyrównac f" do zera f"(x)=0 (no to jedziemy):
e
1/x=0 ( no i zonk! ) nie wiem co zrobić

podejrzewam że trzeba podzielic przez ln ale nie wiem gdzie to widzialem. Potrzebuje pomocy jak
obliczyc miejsce zerowe tej drugiej pochodnej funkcji.
26 sty 21:17
Basia:
ex > 0 dla każdego x∊R czyli ex≠0 i e1/x≠0
ale coś mi się ta pochodna nie podoba
26 sty 21:20
Basia:
| | −1 | |
f'(x) = 1*e1/x+x*e1/x* |
| = |
| | x2 | |
e
1/x*[ 1 −
1x ]
| | −1 | | 1 | | 1 | |
f"(x) = e1/x* |
| *[1− |
| ] + e1/x* |
| = |
| | x2 | | x | | x2 | |
| | 1 | | 1 | |
e1/x* |
| *[ −1+ |
| +1 ] = |
| | x2 | | x | |
jednak jest dobrze
e
1/x≠0 ⇒ f. nie ma punktów przegięcia
26 sty 21:25
Piotr:

czyli tak jak na rysunku
26 sty 21:29
Piotr: aha e
1/x nie ma punktów przegięcia wielkie dzięki Baską cienki z matmy jestem.
Rysowałem ten rysunek jak obliczałas pochodną dlatego oświeżyłem ten temat.
Wielkie dzięki. Lece walczyc dalej z zadaniami
26 sty 21:31
Basia:
nie e
1/x tylko f(x) = x*e
1/x nie ma punktów przegięcia
(ale e
1/x też nie ma)
a dla x=0 ta funkcja nie jest określona
do zbadania przebiegu zmienności trzeba policzyć
lim
x→0− x*e
1/x = 0*e
−∞ = 0*0 =0
lim
x→0+ x*e
1/x
tutaj logarytm chyba nic nie da , raczej reguła de l'Hospitala
lim
x→0+ x*e
1/x =
| | e1/x | | +∞ | |
limx→0+ |
| = |
| = |
| | 1x | | +∞ | |
lim
x→0+ e
1/x = e
+∞ = +
∞
26 sty 21:49